Belgen in het buitenland - Hazard en Chelsea smeren Man City eerste competitienederlaag aan

Chelsea heeft zaterdag in de topper van de zestiende speeldag in de Premier League de ongeslagen leider Manchester City verslagen met 2-0. Eden Hazard was goed voor twee assists.

Door de zege wipt Chelsea over Arsenal en Tottenham naar een voorlopige derde plaats, terwijl Manchester City de leidersplaats minstens een week moet afstaan aan Liverpool, dat één punt meer telt. In de eerste helft zwaaide Man City - met Vincent Kompany op de bank - de plak, maar ondanks het vele balbezit en een resem kansen kwamen de Citizens niet tot scoren.

Een bedrijvige Leroy Sané en gelegenheidsspits Raheem Sterling lieten de openingstreffer elk tot tweemaal toe liggen. Hazard kwam amper in het stuk voor - net als zijn hele ploeg overigens. Maar vlak voor rust gebeurde dan toch het onwaarschijnlijke: Hazard verscheen voor een zeldzame keer in het strafschopgebied van de tegenstander, hield daar twee verdedigers aan de praat en legde de bal opzij voor een inlopende N'Golo Kanté, die de 1-0 voorbij Ederson in doel ramde.

De tweede helft begon heel wat minder voor Man City; het was Chelsea dat nu met verse moed het commando overnam. Een knappe vrije trap van Willian kon nog net uit doel geranseld worden door Ederson en even later kon Pedro een fraaie actie van Hazard en Kanté niet bekronen met een doelpunt. Man City-Coach Pep Guardiola reageerde door Sané naar de kant te halen en Gabriel Jesus in de strijd te gooien.

En dat loonde: de bezoekers kwamen weer in de match en dwongen corner na corner af. Sterling vuurde een vrije trap af richting linkerhoek, doelman Kepa moest zich reppen om zijn netten schoon te houden. Het spel ging nu goed op en neer: iets voorbij het uur belandde een schot van Pedro in de armen van Ederson.

Chelsea stelde zich daarna wat defensiever op en haalde het tempo uit de match, terwijl Man City Kepa niet meer kon verontrusten. Integendeel: het moest een tweede doelpunt slikken, ditmaal een welgemikte kopbal van David Luiz op een hoekschop van Hazard. Die laatste kreeg in de 90e minuut een applausvervanging. In blessuretijd moest Kepa nog alle zeilen bijzetten na een slechte pass, maar hij zette zijn blunder recht met een redding op een schot van invaller Jesus. 2-0 was de eindstand.