Belgen in het buitenland - Fantastische krul van Defour levert Burnley maar een punt op tegen Manchester United

Manchester United heeft dinsdag op Boxing Day, het kerstvoetbal in de Engelse Premier League, opnieuw met de punten gemorst. Op de twintigste speeldag raakte United niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Burnley, dat het punt onder meer dankt aan een knappe goal van Steven Defour. Burnley kende op Old Trafford een droomstart. Romelu Lukaku werkte een vrijschop niet goed weg, waarna Ashley Barnes (3.) van dichtbij de score kon openen. Tien minuten later kwam Manchester United goed weg wanneer Scott Arfield zijn schot op de lat plaatste. Iets voorbij het halfuur verdubbelde Steven Defour de score op magistrale wijze. De Rode Duivel nam een vrijschop vanop ruim 25 meter voor zijn rekening en krulde de bal onhoudbaar in de winkelhaak, meteen ook zijn eerste doelpunt van het seizoen. Marcus Rashford zorgde bijna voor de snelle aansluitingstreffer, maar zijn schot werd van de doellijn gekeerd. ManU werd na de pauze snel beloond voor zijn aanvalslust. Jesse Lingard verlengde een voorzet van Rashford eerst nog op de lat, maar scoorde in de volgende aanval wel. Met een sublieme tik achter het steunbeen plaatste hij het leer buiten bereik van doelman Nick Pope: 1-2 met nog bijna 40 minuten op de klok. Vanop de bank zag Defour, die na twee derde wedstrijd mocht gaan rusten, hoe Paul Pogba zijn doelpunt probeerde te kopiëren. De vrije trap van de Franse middenvelder zoefde een metertje over. De aanhoudende druk leverde Manchester United weinig doelgevaar op. Het was zelfs Burnley dat bij een zeldzame tegenprik wel wist te scoren. Defours vervanger Sam Vokes stond evenwel buitenspel. De thuisploeg sleepte in de blessuretijd toch nog een punt in de wacht. Lingard (90.+1) vlamde een afvallende bal binnen.

Chelsea boekte een makkelijke 2-0 zege tegen het Brighton & Hove Albian van José Izquierdo en invaller Anthony Knockaert. Een uitstekende Eden Hazard dirigeerde The Blues naar een dertiende competitiezege. Pas na de thee slaagde Chelsea erin het defensieve blok van Brighton te ontwrichten. Alvaro Morata (46.) en Marcos Alonso (60.) scoorden beiden met het hoofd. Thibaut Courtois beleefde een rustige avond. Hazard, die de 3-0 van de lijn zag gekeerd, werd in de 73e minuut gewisseld. Michy Batshuayi mocht de laatste tien minuten volmaken.

Huddersfield Town raakte in eigen huis niet voorbij Stoke City, het bleef 1-1. De thuisploeg kwam via Tom Ince (10.) al vroeg op voorsprong, maar Ramadan Sobhi (60.) wiste de openingstreffer na de thee snel uit. Laurent Depoitre, die ondanks drie doelpunten in drie matchen op de bank startte, werd na de gelijkmaker ingebracht. De drie punten kon hij Huddersfield Town niet meer bezorgen.

Na vijf nederlagen op rij knoopten Christian Kabasele en Watford tegen Leicester City (2-1) opnieuw aan met de zege. Riyad Mahrez (37.) zette The Foxes op voorsprong, Molla Wague (45.) duwde van dichtbij de 1-1 binnen. De ongelukkige goalie Kasper Schmeichel, die de bal via zijn rug in eigen doel verlengde, bezorgde Watford de drie punten.