Belgen in het buitenland - Barcelona boekt eerste zege van 2018, trefzekere Vertonghen bekert voort met Tottenham

FC Barcelona heeft zondag zijn eerste overwinning van 2018 geboekt. Op de achttiende speeldag in de Primera Division hield Barça na een 3-0 zege tegen Levante de drie punten in Camp Nou. Lionel Messi (18.) opende na een slimme combinatie met Jordi Alba de score. De Spaanse linksback kopte een voorzet van Messi terug, waarna de Argentijn met een volley en via de binnenkant van de paal de score opende. Nog voor de pauze bracht Luis Suarez (37.) met een afgeweken schot de Catalaanse schaapjes op het droge. Op het einde van een minder aangename tweede helft legde Paulinho (90.+3), na een knappe dribbel van Messi en dito overstapje van Suarez de 3-0 eindstand vast.

Tottenham plaatste zich vlot voor de zestiende finales van de FA Cup, de meest prestigieuze bekercompetitie in Engeland. De Spurs namen op Wembley in de derde ronde met 3-0 de maat van derdeklasser Wimbledon. Harry Kane (63. en 65.) en Jan Vertonghen, die in de 71e minuut de 3-0 eindstand vastlegde met een vlam vanop zo'n 20 meter, klaarden de klus na de pauze. Voor de Belgische recordinternational was het zijn eerste doelpunt voor de Spurs sinds 24 oktober 2013, toen in de Europa League tegen Sheriff. Zijn laatste doelpunt in de Premier League dateerde zelfs van 30 maart 2013. Bij Tottenham maakte behalve Vertonghen ook Moussa Dembélé het bekerduel vol. De loting voor de zestiende finales wordt maandagavond uitgevoerd.

In de derde ronde van de Coupe de France liet Angers, met aanvaller Baptiste Guillaume 72 minuten tussen de lijnen, zich verrassen door tweedeklasser Lorient. Met doelman Ludovic Butelle, die begin januari Club Brugge verliet, op de bank verloor Angers voor eigen publiek met 0-2. Lorient stoot door naar de zestiende finales. Dat doet ook Saint-Étienne, dat met 2-0 won tegen tweedeklasser Nimes. Robert Beric, die voortijdig een einde maakte aan zijn uitleenbeurt aan RSC Anderlecht, opende amper achttien minuten na zijn invalbeurt de score voor Saint-Étienne. Bij Paars-wit kwam de Sloveense aanvaller amper aan spelen toe.