Belg wordt kluizenaar in Oostenrijk

Belg wordt kluizenaar in Oostenrijk

De 58-jarige Vanuytrecht (foto) werd uit vijftig kandidaten gekozen om te gaan wonen in de hermitage van Sankt Georg, een kluizenaarshuisje op 1.400 meter hoogte in de Oostenrijkse bergen. Het was de priester van Saalfelden, het stadje waar de hermitage gelegen is, die hem uitkoos. Een van zijn taken is om de kapel te onderhouden. De Diestenaar vertrekt half mei naar Oostenrijk.

In het huisje is geen stromend water of elektriciteit en het kan er erg koud worden. Helemaal alleen ben je er niet. Er komen vaak wandelaars om te genieten van het uitzicht of te bidden in de kapel.

Pelgrimsoord

De gemeente profiteert wel degelijk van de hermitage, die zich zich de voorbije vijftig jaar tot een wandel- en pelgrimsoord heeft ontwikkeld. "Dat is natuurlijk goede reclame voor Saalfelden", zei burgemeester Erich Rohrmoser. Erg eenzaam zal het overdag niet worden. Dat is ook voor Vanuytrecht duidelijk. "De stilte 's morgens en 's avonds en het intensieve contact met de bezoekers tijdens de dag zijn voor mij de ideale combinatie".

Luisteraar

Hij wil zich als empatische luisteraar profileren. Hij zal voor iedereen openstaan, zei de Diestenaar, die goed Duits spreekt en zijn kennis door middel van studieboeken en zijn vrije tijd boven in de kluizenarij nog wil perfectioneren. Want een goed gesprek is de spil van het leven. "Onze samenleving heeft onbegrensde mogelijkheden om te communiceren. Maar we zijn vergeten hoe we met onze buren moeten communiceren".

"Alleen al de koude vormt een probleem", zei een woordvoerder van de gemeente Saalfelden. Daarom heeft de gemeente een stapel hout klaargelegd aan Schloss Lichtenberg, een tochtje van 15 minuten naar beneden. Er wordt aan wandelaars gevraagd om hout te hakken voor de kluizenaar. "Veel mensen brengen houtblokken mee naar boven", aldus de woordvoerder van de 17.000 inwoners tellende gemeente.