Belg wordt gevaarlijk dik

Belg wordt gevaarlijk dik

Dat blijkt uit een rondvraag van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bij 3.461 Belgen. Het gaat om de eerste peiling in tien jaar die in kaart bracht hoe het gesteld is met overgewicht bij onze landgenoten.

Het is niet alleen verontrustend dat de BMI van de Belgen blijft stijgen, maar ook dat heel wat kinderen (3-9) en jongeren (10-17) te zwaar zijn. Zo kampt 15% van de kinderen met overgewicht. Bij de jongeren is dat al 18. En bij beide groepen is 5% zelfs veel te zwaar.

Volgens het WIV is het problematisch dat een kleine helft van de kinderen ‘s ochtends en ‘s avonds voor de televisie eet. Slechts 53% van de kinderen kijkt nooit televisie tijdens het ontbijt, en 59% zit nooit voor de buis tijdens het avondmaal.

Wel ligt het overgewicht bij kinderen en jongeren nog steeds lager dan bij volwassenen. Vanaf 35 jaar lijdt meer dan een derde aan overgewicht en meer dan een vijfde aan obesitas.

Infografiek Metro

Dieet

Ondanks deze slechte cijfers, zijn veel mensen toch bewust bezig met hun gewicht. De helft van de Belgen wil zijn gewicht stabiel houden, een kwart wil dan weer enkele kilo's kwijtspelen door regelmatiger en gezonder te eten. Maar slechte eetgewoontes zijn hardnekkig: ruim een op de vijf mensen slaat het ontbijt over en een op de drie durft ‘s avonds laat nog een snack te verorberen.