Belg is wereldkampioen batterijen recycleren

Elk jaar wordt in ons land de hoeveelheid gerecycleerde batterijen ten opzichte van het aantal exemplaren in omloop verbroken. In 2015 recupereerde Bebat (dat instaat voor het ophalen, sorteren en recyclen) 55% van alle batterijen die in omloop zijn.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

De Europese wetgeving is heel streng en verplicht het recycleren van batterijen. Die bevatten namelijk chemische stoffen die uiterst giftig zijn als ze in de natuur belanden. Het metaal wordt hergebruikt voor een heleboel nieuwe dingen, zoals brillen, fietsen en zelfs vliegtuigonderdelen. Bedrijven die producten met batterijen verkopen, moeten een deel van die recyclage financieren.

België was een van de eerste landen om zijn consumenten te sensibiliseren voor deze problematiek. In 1995, lang voor de Europese wetgeving van kracht werd, vatte ons land de koe bij de hoorns en voerde het ‘ecotaksen' in. "Samen met Nederland zijn wij het eerste land ter wereld dat een bedrijf zoals Bebat oprichtte en zijn bevolking intens gesensibiliseerd heeft. Vandaag is Europa de beste leerling van de klas en zijn de Belgen Europees kampioen", zegt Martine Vanheers, woordvoerster van Bebat.

België recycleert 55% van de batterijen die in omloop zijn. De Europese doelstelling voor 2016 is 45%. Nederland bereikte dat cijfer al in 2015. Frankrijk haalde vorig jaar 39% en zal dus een extra inspanning moeten leveren om aan het Europese objectief te voldoen. Australië, Azië, Amerika… komen niet eens in de buurt van ons kleine landje.

Elk jaar stijgt het recyclagepercentage in België. En er is nog groeimarge. "We focussen ons nu op de kleine groep consumenten die hun batterijen nog altijd in de vuilbak gooien of die hun batterijen opzij leggen maar bijhouden in plaats van ze naar een van de 24.500 verzamelpunten te brengen", verduidelijkt de woordvoerster.

 

Lucie Hage