Belg rijdt vaker onder invloed van drugs

In 2016 zijn ruim 4,739 miljoen verkeersinbreuken vastgesteld in België, een stijging van 2,37% ten opzichte van 2015, deelt de federale politie mee. Het aantal overtredingen op het vlak van drugs in het verkeer is "opvallend" gestegen.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Jaarlijks vallen er nog meer dan 700 doden op de Belgische wegen, veel meer dan het Europese gemiddelde. De meeste slachtoffers zijn het gevolg van drie oorzaken: rijden onder invloed, snelheid en het niet dragen van de gordel. En we blijven dezelfde fouten begaan, zo blijkt.

Minder snel en vaker vastgeklikt

Vorig jaar stelde de politiediensten meer dan 4,739 miljoen verkeersinbreuken vast. Dat is stijging van 2,37% tegenover het jaar voordien. Positief is dat er minder vaak (veel) te snel wordt gereden. Het aantal overtredingen in de categorie van meer dan 31 kilometer per uur daalde met 28%.

Het aantal inbreuken tegen gordeldracht en kinderzitjes lag in vergelijking met de vorige jaren nog nooit zo laag. "Bestuurders lijken zich steeds meer bewust te zijn van het belang van deze veiligheidssystemen", klinkt het. Onderzoek toont aan dat de kans op een dodelijke afloop bij een ongeval met maar liefst 42% daalt als men vastgeklikt is in de wagen.

Opmars van synthetische drugs

De federale politie heeft minder goed nieuws te melden over de inbreuken tegen rijden onder invloed van alcohol en drugs. Die namen toe met respectievelijk 6% en 16%. De opvallende stijging van rijden onder invloed van drugs zou voornamelijk te wijten zijn aan de opmars van synthetische drugs in de uitgaanswereld, die vooral populair zijn bij jongeren tussen de 18 en 29 jaar oud.

Ook uit de gedragsmeting van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat jongere bestuurders vaker drugs gebruiken, voegt de federale politie eraan toe. Ze stipt nog aan dat steeds meer politiezones de snelle samplingtoestellen gebruiken voor alcoholcontroles, waardoor op korte tijd meer bestuurders gecontroleerd kunnen worden.

Voorts werd geen verhoging van het aantal inbreuken op gsm-gebruik vastgesteld. Toch blijft de controle hierop een aandachtspunt voor de politiediensten.