Belg reist naar landen met goedkope munt

Bij de keuze van een reisbestemming kan je goede zaakjes doen door te kiezen voor een land met een zwakke munt. Veel Belgen doen dat nu al, meldt Connections.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Wie naar Rusland, Canada, Japan, Thailand of Zuid-Afrika reist, ziet zijn rekeningen aanzienlijk lager uitvallen. De munten van die landen staan momenteel erg laag, waardoor we met onze euro's voor hetzelfde bedrag veel meer kunnen kopen. «Eten, drinken en shoppen wordt hierdoor echt goedkoop en dat weten de Belgische reizigers te appreciëren. Niet alleen betaal je minder voor je logies, je hoeft niet te bezuinigen op je uitstappen en activiteiten», legt Frank Bosteels van reisbureau Connections uit. Bovendien staan ook de vliegtickets op het laagste niveau in jaren.

De Russische roebel spant de kroon. De munt verloor op enkele maanden tijd zo'n 55% van zijn waarde, waardoor Rusland bezoeken tot de helft goedkoper is dan zo'n zes maanden geleden. Die goedkope munt is onder meer een gevolg van de lage olie- en grondstofprijzen. Hetzelfde geldt voor Canada en Zuid-Afrika, twee andere landen die veel grondstoffen exporteren.

Tendens

Uit onderzoek van Connections blijkt dat de Belgen wel degelijk rekening houden met de wisselkoersen. Het aantal boekingen voor Rusland is in vergelijking met zes maanden geleden met 175% gestegen, Zuidelijk Afrika met 105%, Thailand met 49%, Japan met 30% en Canada met 18%. «Mensen weten wanneer het voordelig is om naar een bepaald land te reizen», aldus Bosteels. «Dat is een tendens die wij al enkele jaren waarnemen. We zagen bijvoorbeeld de populariteit van Argentinië toenemen toen de Argentijnse peso gedevalueerd werd.»

Reizen naar de Verenigde Staten is dan weer minder voordelig geworden. «De wisselkoers van de dollar is lange tijd erg voordelig geweest, maar die is nu fors gestegen», aldus Bosteels. Wij Europeanen hebben de voorbije jaren trouwens zeer goed ervaren wat de impact is van een goedkope munt. Door de zwakke euro werd reizen voor ons een heel stuk duurder. Net daarom zijn we meer en meer gaan uitkijken naar andere landen waar de munt eveneens laag staat, oppert Bosteels.

 

(Foto Wikimedia - Nalilord)