Belg loopt 300 kilometer door Australische Simpsonwoestijn met enkel rugzak

Belg loopt 300 kilometer door Australische Simpsonwoestijn met enkel rugzak

Onze landgenoot Louis-Philippe Loncke (39) heeft zonder enige ondersteuning, enkel met rugzak en zonder woestijnkar, 300 kilometer afgelegd door de Australische Simpson-woestijn, in het centrum van het land. "Het is een beetje de Mount Everest van de woestijnen", zegt Loncke vandaag. De expeditie van vorige maand is onderdeel van een drieluik, waarbij Loncke 250 kilometer wil afleggen door 3 verschillende woestijnen. Vorig jaar maakte hij de eerste oversteek ooit van Death Valley in de Amerikaanse staat California buiten de paden en zonder ondersteuning. Eind deze maand vertrekt hij naar Bolivië.

Loncke had zich voorbereid om de Simpson-woestijn helemaal te doorkruisen van oost naar west, via het geografische middelpunt, van Old Andado Station naar Birdsville. Maar hij strandde in Poeppel Corner, 135 kilometer van Birdsville, met nog amper 2,5 liter water en 300 gram voedsel over.

"Als ik al mijn elektronica zou vervangen door water en voedsel, en als ik elke dag een uur langer zou lopen, dan is het perfect mogelijk om de Simpson-woestijn over te steken met een rugzak, over de volle lengte. Dus deze uitdaging blijft open", zegt Loncke in een persbericht.

Loncke had in zijn rugzak slechts 60 kilo, waarvan 40 liter water, 8 kilo eten, kampeermateriaal en verschillende camera's. Hij doorstond 3 dagen felle regen en twee nachten zwaar onweer. "Gedurende drie dagen liep ik volledig doorweekt rond, en ik had het de hele tijd koud."

De avonturier was lang niet aan zijn proefstuk toe. Zo zette hij in 2008 al de langste succesvolle trek ooit in de Simpson-woestijn op zijn naam, nadat hij solo 800 kilometer had gelopen met een woestijnkar, van noord naar zuid, door het geografische middelpunt van de woestijn.

bron: Belga