Belg krijgt geen waar voor belastinggeld

Belg krijgt geen waar voor belastinggeld

In een rangschikking van 24 Europese landen bengelt België onderaan op de negentiende plaats. Dat is welgeteld één plaats hoger dan in 2015. Bovenaan de lijst pronken opnieuw Zwitserland en Estland. De Voka waar-voor-je-geldindex neemt onder meer de kwaliteit van het onderwijs, de arbeidsmarkt, de kwaliteit van de zorg, de staat van het milieu en de aantrekkelijkheid om te ondernemen onder de loep.

«Deze negentiende plaats betekent dat België een duur land is op het vlak van belastingen en dat daar te weinig goede overheidsdienstverlening tegenover staat», stelt de Vlaamse werkgeversorganisatie. «We betalen evenveel belastingen als de Scandinaviërs, maar qua overheidsoutput zitten we op hetzelfde niveau als Ierland of het Verenigd Koninkrijk», legt Voka uit.

België scoort volgens de organisatie ondermaats op het gebied van levenslang leren, de werkgelegenheidsgraad van allochtonen en de publieke investeringen in procent van het bruto binnenlands product (bbp). Toch is er ook goed nieuws. Op een aantal indicatoren hebben we vooruitgang geboekt. Ons gewijzigd beleid heeft bijvoorbeeld snel resultaten opgeleverd op het vlak van bedrijfseconomie en ecologie.

De sleutel tot een betere prestatie in de index ligt volgens Voka bij de creatie van meer private tewerkstelling en verbeteringen in de wetgeving en het justitieapparaat.