Belg Koen Lenaert opnieuw verkozen tot voorzitter EU-Hof van Justitie

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Belgische jurist Koen Lenaerts is opnieuw verkozen tot voorzitter van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dat meldt het Hof vandaag in een persbericht. Lenaerts begint aan een tweede mandaat van drie jaar, dat afloopt in oktober 2021. Lenaerts werd voorzitter van het Hof in oktober 2015. Geboren in 1954 behaalde hij diploma's als licentiaat en doctor in de rechten aan de KU Leuven en Master of Laws en Master in Public Administration aan de universiteit van Harvard.

Hij was onder meer professor aan het Europacollege in Brugge, advocaat aan de balie van Brussel en gasthoogleraar aan de Harvard Law School. Sinds 1989 is Lenaerts verbonden aan het Hof van Justitie, eerst als rechter van het Gerecht van eerste aanleg, later als rechter en vicevoorzitter van het Hof.

Het Hof, met hoofdzetel in Luxemburg, zorgt ervoor dat het Europees recht in alle EU-lidstaten op dezelfde manier wordt geïnterpreteerd en toegepast. In die zin kan aan de arresten van het Hof een groot juridisch belang worden gehecht. Het Hof ziet er ook op toe dat EU-landen en -instellingen zich aan de EU-wetgeving houden.

bron: Belga