Belg heeft weinig vertrouwen in nationale en internationale instellingen

Belg heeft weinig vertrouwen in nationale en internationale instellingen

De Belg heeft weinig vertrouwen in belangrijke nationale en internationale instellingen zoals de nationale en internationale parlementen en het Internationaal Monetair fonds. Dat blijkt uit een enquête van Test-Aankoop. Onze gezondheidszorg, de scholen, het leger en de publieke omroep halen wel aanvaardbare vertrouwensscores. "Hoe beter de kennis over de instelling, hoe groter het vertrouwen", zegt Test-Aankoop. De consumentenorganisatie vroeg aan een representatief aantal mensen in welke mate ze negentien nationale en internationale instellingen vertrouwen. De resultaten van het onderzoek zijn bedroevend, zegt Test-Aankoop in een mededeling. Slechts acht van de onderzochte instellingen krijgen een vertrouwensscore van 5 of meer op 10. De hoogste score gaat naar onze gezondheidszorg (6,5), gevolgd door het onderwijs (6,3), het leger (6,1) en de onafhankelijke consumentenorganisaties (6). Bij de internationale instellingen zijn enkel de NAVO (5,2) en de Wereldgezondheidsorganisatie (5) nipt geslaagd. De burgers hebben het minste vertrouwen in de Wereldbank (3,3), het IMF (3,5) de Belgische Mededingingsautoriteit (3,7), de Kerk (3,8) en het Europees Parlement (4).

De consumentenorganisatie peilde daarnaast naar de kennis van de Belg over deze instellingen. De helft van de ondervraagden gaf op meer dan de helft van de vragen een fout antwoord. Wat daarbij opviel was dat er een duidelijk verband bestaat tussen de kennis die er is omtrent een organisatie en het vertrouwen die de burger heeft in diezelfde organisatie, zegt Test-Aankoop: "Hoe beter de kennis hoe groter het vertrouwen."

Test-Aankoop stuurde de resultaten van zijn enquête naar de instellingen in kwestie. De consumentenorganisatie vroeg op welke manier de instellingen van plan zijn om het vertrouwen van de bevolking te herstellen. "Een goed werkende democratie heeft nood aan instellingen die vertrouwd worden door haar burgers. Uit de resultaten blijkt dat de (inter)nationale instellingen nog veel werk hebben om hun bekendheid bij de burgers te verbeteren en hen zodoende ook meer vertrouwen in te boezemen."

bron: Belga