Belg heeft positiever beeld van soldaten op straat

Belg heeft positiever beeld van soldaten op straat

We zijn het ondertussen al gewend dat er soldaten patrouilleren in de grote stations en op strategische plekken, maar de start van ‘Vigilant Guardian', gisteren exact twee jaar geleden, deed toen heel wat stof opwaaien. Tijdens die twee jaar heeft Defensie de teneur over de straatsoldaten zien veranderen.

"We merkten bij het begin negatieve opmerkingen op sociale media, maar hebben geen enkele indicatie dat die terug zouden zijn", zegt hoofd van de divisie operaties kolonel Bart Laurent. Zowel in Vlaanderen als Wallonië is de positieve houding over ‘Vigilant Guardian' hetzelfde. "Er waren een aantal faits divers die dat beeld even vertekenden, zoals de heisa rond het Rituals-zakje, maar uiteindelijk is dat een detail gebleken."

De afgelopen twee jaar vroegen veel van de militairen. In 2016 bereikte de uithuizigheid, de mate waarin soldaten niet thuis zijn, zelden geziene hoogtes: gemiddeld meer dan 180 dagen. "Een last voor de militairen, maar ook voor hun omgeving", klinkt het. Sinds oktober voeren de militairen minder statische bewakingsopdrachten uit en patrouilleren ze meer. Daardoor is het aantal soldaten op straat lichtjes gedaald.