Belfius Smart Awards bekronen Story Table van Sint Lucas Antwerpen en ledverlichting Waver

Een initiatief met intelligente ledverlichting en een project om kinderziekenhuizen aangenamer te maken, zijn dinsdagavond in de bloemetjes gezet bij de uitreiking van de Belfius Smart Awards. Er werden in totaal zes prijzen uitgereikt aan vernieuwende projecten. Een van de opvallendste winnaars is Sint Lucas Antwerpen. De hogeschool wist met de Smart Care Award binnen te halen met de "Story Table". Het gaat om een onderzoeksproject waarbij geprobeerd wordt de levenskwaliteit van gehospitaliseerde kinderen te verbeteren via apps en interactieve projecties. Zo kunnen de wachtkamers van kinderziekenhuizen bijvoorbeeld omgevormd worden tot een virtueel aquarium waarbij de visjes ook reageren op de bewegingen van de kinderen. Voor kinderen die in bed moeten blijven, kunnen ook sprookjes tot leven worden gewekt op een tablet die boven het bed hangt.

Een andere opmerkelijke laureaat is de stad Waver, die de Smart City Award won bij de grote gemeenten (meer dan 30.000 inwoners) met de 'smart led-lighting'. Het gaat om een project waarbij een traject van 4 kilometer is uitgerust met 282 leds die de sterkte van de openbare verlichting aanpassen aan het type gebruiker (voetganger, fietser of automobilist). De sensoren leveren bovendien gegevens waarmee het mobiliteitsplan kan worden bijgestuurd. Het project zorgt voor minder lichtvervuiling en een aanzienlijke energiebesparing.

Bij de kleinere gemeenten viel Landen dan weer in de prijzen, voor de manier waarop het rusthuis Oleyck verbouwd werd tot een duurzame woonzorgcampus.

Voorts werden er nog twee Smart Company Awards uitgereikt. Bij de bedrijven met een omzet van minder dan 10 miljoen euro won Orbix met een project waarbij restmaterialen uit de staalproductie en CO2 worden omgevormd tot stenen en tegels. Bij de grotere bedrijven won Mirom voor de uitbreiding van het ondergrondse warmtenet in Roeslare.

Tot slot werd er nog een publieksprijs uitgereikt aan scholieren uit Wetteren die oplossingen ontwikkelen voor kinderen met een motorische beperking.

bron: Belga