Beleidsplan Francken zet kwaad bloed bij CD&V

Beleidsplan Francken zet kwaad bloed bij CD&V

Het zat er in de Kamer bovenarms op tussen Francken (foto) en Nahima Lanjiri (CD&V). De staatssecretaris verweet de christendemocrate het beleidsakkoord niet gelezen te hebben. "Jawel, maar net als bij andere wetsontwerpen van u hoor ik in de media heel andere dingen", beet ze terug.

De plannen zaten Lanjiri om verschillende redenen hoog. Het eerste "fundamentele probleem" was de wens van de staatssecretaris om asielzoekers die langs Griekenland passeerden, meteen naar het Zuid-Europese land terug te sturen. "Enkel zo is het duidelijk dat ze hun land van asiel niet kunnen kiezen", argumenteerde de N-VA'er. Het Kamerlid is dan weer van mening dat de opvang en procedures in Griekenland ondermaats zijn.

Bovendien miste ze nuance in de bepaling die zegt dat mensen teruggestuurd worden "als de oorlog voorbij is". "Voor zware conflicten is het maar logisch dat mensen pas terug kunnen wanneer er genoeg stabiliteit is en het land al minstens deels is heropgebouwd. We gaan mensen toch niet terugsturen naar Aleppo?", aldus Lanjiri.

Ook Amnesty International reageert "bezorgd en teleurgesteld". De humanitaire organisatie is vooral ontgoocheld dat de staatssecretaris "geen concrete stappen aankondigt om veilige en legale routes te voorzien, zodat vluchtelingen hun leven niet in handen van smokkelaars hoeven te leggen". De organisatie betreurt ook de stigmatiserende toon van bepaalde maatregelen en prioriteiten. "Door de nadruk te leggen op illegale migratie en hen in verband te brengen met criminaliteit draagt de beleidsnota bij tot negatieve beeldvorming over asielzoekers", klinkt het.