Beleid ECB volgens Lagarde niet op de automatische piloot

Beleid ECB volgens Lagarde niet op de automatische piloot

Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt niet op de automatische piloot gezet tijdens de evaluatie van de strategie van de bank. Die belofte deed ECB-president Christine Lagarde. Volgens de Française blijft de centrale bank de economische situatie op de voet volgen in zijn gebruikelijke cyclus van één rentebesluit per zes weken.

De ECB trapte donderdag officieel een grootschalige evaluatie van zijn monetaire beleid af. Dat onderzoek zal volgens Lagarde eind dit jaar zijn afgerond. Kenners zijn bezorgd dat de ECB tijdens die periode niet aan zijn beleid zal tornen. Daarbij bestaat de vrees dat bij eventueel noodzakelijk ingrijpen niet duidelijk is welke stappen moeten worden gezet en volgens welk protocol.

Lagarde ontkende dat de handen van de bank nu gebonden zijn. "Tegen de mensen die zeggen dat het beleid ongewijzigd zal blijven deze twaalf maanden, wil ik meegeven dat ze moeten opletten. De situatie kan veranderen", waarschuwde het hoofd van de centrale bank. De ECB besloot donderdag de rentes op het huidige lage niveaus te houden. Economen verwachten in doorsnee geen renteverhoging tot 2022.

bron: Belga