Belangrijkste verzameling van werken Rik Wouters voor het eerst samen te zien

Belangrijkste verzameling van werken Rik Wouters voor het eerst samen te zien

Voor het eerst worden meer dan 200 van de schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van Rik Wouters samen tentoongesteld. Het gaat, volgens de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten België (KMSKB), om "de belangrijkste van Wouters' werken". Vrijdag opent de expo de deuren in Brussel. Voor de expo leenden meer dan 30 musea, instellingen en kunstverzamelaars uit binnen- en buitenland werken uit, waaronder nog nooit getoonde exemplaren. Met de retrospectieve wordt het herdenkingsjaar voor de 100e overlijdensjaar van de kunstenaar (1882-1916) afgesloten. Wouters raakte vooral bekend om zijn levendige en kleurrijke werken, maar dat werk staat in scherp contrast met de drama's waar hij in zijn persoonlijk leven mee te maken kreeg. Hij stierf op amper 33-jarige leeftijd.

De Koninklijke Musea roemen Wouters' "visuele taal, de opbouw van zijn onderwerpen en de heldere rijkdom van zijn palet". Hij ontwikkelde zo een avant-gardistische stijl, maar de Musea wijzen erop dat er ook vergelijkingen gemaakt worden met James Ensor of Paul Cézanne. Voor Manfred Sellink, hoofddirecteur-hoofdconservator van het Antwerpse KMSK is Wouters "een van de grootste artistieke talenten van zijn generatie, wat door zijn vroegtijdige dood niet helemaal vervuld kon worden".

Het is niet de eerste monografische expo over vertegenwoordigers van de Belgische moderne en hedendaagse kunst in de KMSKB. Eerder kwamen al onder meer James Ensor, Léon Spilliaert en René Magritte aan bod.

De tentoonstelling loopt tot en met 2 juli.

bron: Belga