Bekendmaking officiële resultaten Thaise verkiezingen uitgesteld

Bekendmaking officiële resultaten Thaise verkiezingen uitgesteld

De Thaise kiescommissie heeft vandaag aangekondigd dat de officiële resultaten van de parlementsverkiezingen van maart later bekendgemaakt zullen worden dan 9 mei, de datum waarop dat aanvankelijk zou gebeuren. De ergernis bij de bevolking neemt intussen toe. Tegen 9 mei zullen de 350 parlementsleden die verkozen zijn omdat ze de meeste stemmen in hun district behaalden bekend zijn, maar de overige 150 leden die via het partijlijstsysteem verkozen worden zullen nog niet berekend zijn. Dat heeft Sawaeng Boonmee van de kiescommissie gezegd.

Op 24 maart hield Thailand zijn eerste parlementsverkiezingen sinds de militaire junta in 2014 aan de macht kwam. De langverwachte stembusgang verliep echter niet zonder onregelmatigheden, die er onder meer voor zorgden dat de stemmen in sommige kiesbureaus herteld moesten worden.

Begin april gaf de kiescommissie toe dat ze nog een formule moest vinden voor de toewijzing van de 150 zetels op basis van de partijlijsten. Het uitblijven van de resultaten levert de kiescommissie kritiek op. Meer dan 850.000 mensen ondertekenden al een online petitie voor de ontbinding van de kiescommissie.

Volgens de voorlopige resultaten behaalde de legergezinde partij Palang Pracharat 8,4 miljoen stemmen, en oppositiepartij Pheu Thai 7,9 miljoen. Pheu Thai-partij haalde wel 137 districtszetels, terwijl Palang Pracharat er 97 behaalde. Welke partijen een regering zullen vormen is nog niet duidelijk.

bron: Belga