Beke wellicht geen kandidaat om zichzelf op te volgen als voorzitter

Beke wellicht geen kandidaat om zichzelf op te volgen als voorzitter

De kans is klein dat Wouter Beke kandidaat is om zichzelf opnieuw op te volgen als voorzitter van CD&V. Dat heeft Beke vandaag aangekondigd na afloop van een vergadering van het partijbestuur, die het resultaat van de verkiezingen tegen het licht heeft gehouden. De conclusie luidt dat het voor CD&V geen "business as usual" is. Een werkgroep zal nu intern de analyse van de verkiezingen maken. Daarbij worden ook nieuwe voorzittersverkiezingen in het vooruitzicht gesteld. Die waren sowieso al gepland, maar Beke zal wellicht geen kandidaat zijn om zichzelf op te volgen. Beke is overigens intussen al aan zijn derde termijn als CD&V-voorzitter bezig, sinds 2010.

Zolang de voorzittersverkiezingen niet hebben plaatsgevonden, blijft Beke op post. Hijzelf en het West-Vlaamse kopstuk Hilde Crevits hebben van het bestuur een mandaat gekregen om samen onderhandelingen te voeren, indien CD&V daarvoor wordt uitgenodigd. Beke benadrukt daarbij evenwel dat bescheidenheid voor CD&V aan de orde is en dat het initiatief dus niet bij de christendemocraten ligt.

Eerder had N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd dat een federale regering zonder Vlaamse meerderheid een "majeur probleem" zou betekenen. CD&V sluit niets uit en wacht initiatieven af, maar Beke geeft wel aan dat er liefst een federale regering op de been wordt gebracht met een Vlaamse meerderheid. "Maar dat is vandaag niet aan CD&V. Wij stellen ons bescheiden op."

bron: Belga