Beke is N-VA-ballonnetjes beu

Beke is N-VA-ballonnetjes beu

CD&V-voorzitter Wouter Beke krijgt het op zijn heupen van coalitiepartner N-VA. In een gesprek met Terzake heeft Beke kritiek op de "ballonnetjes" die N-VA voortdurend oplaat. Hij toont zich ook scherp voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en roept hem op "voor eigen deur te vegen". Na CD&V-ministers Kris Peeters en Koen Geens eerder nam ook Wouter Beke regeringspartner N-VA op de korrel in de Terzake-studio. Een algemeen boerkiniverbod, een inperking van de vrije meningsuiting, de invoering van een noodtoestand in crisissituaties, ... Het leek de voorbije tijd veelbesproken voorstellen te regenen uit N-VA-hoek.

Maar bij CD&V hebben ze hun buik stilaan vol van de 'N-VA-ballonnetjes'. Voorzitter Wouter Beke: "Wat men mag verwachten van regeringspartijen is dat men collectief beslissingen neemt en die ook eendrachtig uitvoert. Dat is ook wat Koen Geens en Jan Jambon de voorbije maanden gedaan hebben als het gaat over veiligheid. Dat is een absolute prioriteit. Wat niet helpt, is dat men voortdurend ballonnetjes oplaat. De ene na de andere. Dan zelfs in eigen partij begint af te schieten, waar andere partijen moeten op reageren en waarvan de publieke opinie terecht afvraagt: 'waar gaat dat hier in godsnaam over? '".

Volgens Beke verwachten de burgers "structurele maatregelen" zoals volgens hem in de voorbije maanden op het vlak van veiligheid zijn genomen en geen "ballonnetjes". De CD&V-voorzitter reageert dan ook geprikkeld op de houding van staatssecretaris Theo Francken. "Als vandaag illegalen rondlopen die een bedreiging zijn voor onze veiligheid en de staatssecretaris zegt 'ik kan die niet opsluiten want ik kan ze toch niet terugsturen' maar tegelijk zegt 'we hebben wel een noodtoestand om andere mensen te gaan opsluiten zonder enige vorm van juridische toetsing' zeg ik: 'veeg voor uw eigen deur en doe wat men mag verwachten van een minister en een staatssecretaris'".

bron: Belga