Beide beschuldigden aanslag Joods Museum riskeren levenslang

Beide beschuldigden aanslag Joods Museum riskeren levenslang

Advocaat-generaal Yves Moreau heeft de jury van het assisenhof in zijn rekwisitoor uitgelegd wat de mogelijke straffen zijn die Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer kunnen krijgen na hun schuldigverklaring als dader en mededader voor de aanslag op het Joods Museum op 24 mei 2014. Voor beiden is dat levenslang. De jury van het Brusselse assisenhof heeft Mehdi Nemmouche (33) en Nacer Bendrer (30) afgelopen donderdag schuldig verklaard aan viervoudige moord met terroristisch karakter. De twaalf juryleden zijn er dus van overtuigd dat Nemmouche de man is die op 24 mei 2014 in het Joods Museum van België het Israëlische koppel Emanuel en Miriam Riva en museummedewerkers Alexandre Strens en Dominique Sabrier doodschoot, en dat Nacer Bendrer hem daarvoor de wapens heeft geleverd. De jury zit na de pleidooien over de strafmaat samen met de drie rechters van het hof om de strafmaat te bepalen.

"De straf mag nooit wraak zijn, want wraak heeft geen plaats in een juridische context. De straf is een antwoord op een kwaad dat de maatschappij aangedaan is", zo klonk het.

Moreau had het over de functies van de strafmaat: "Ten eerste is er de straf op zich. De sanctie. Voorts is er de symbolische functie. Het gaat er om de maatschappij te tonen wat de ernst is van de feiten van zij die de regels van de maatschappij overtreden hebben. Er is ook de voorbeeldfunctie, het ontradende effect van de straf."

Moreau voegde er nog een vierde functie aan toe: "De beschermende functie. Voor de maatschappij. Dus ik zeg u, als de rechter zijn straf bepaalt, moet hij het gevaar evalueren van de persoon die hij veroordeelt."

Zowel Nemmouche als Bendrer riskeren levenslang, maar Moreau legde uit dat de jury rekening kan houden met verzachtende omstandigheden. "Indien u vindt dat er verzachtende omstandigheden zijn, dan is de strafmaat net onder levenslang, 20 tot 30 jaar. Als er meerdere misdrijven begaan zijn, is dat zelfs 20 tot 35 jaar.

Uiteindelijk, als de jury en de drie rechters dat nodig achten, kan de straf dalen tot 3 jaar. "Dat is het absolute minimum", aldus Moreau, "Daaronder is de straf illegaal".

Uit het rekwisitoor van Moreau blijkt dat hij overduidelijk levenslang zal eisen voor Nemmouche en geen verzachtende omstandigheden ziet.

bron: Belga