Behoort parkeren binnenkort tot het verleden?

Behoort parkeren binnenkort tot het verleden?

V-Charge is een gemeenschappelijk project van Volkswagen, Bosch en een aantal prominente Europese universiteiten, waaronder Oxford University en de Technische Universiteit Braunschweig. Zij werken samen om parkeren zo simpel te maken als een druk op een knop.

Praktisch gezien moet een bestuurder net buiten een parkeerplaats of -garage eventjes zijn smartphone bovenhalen, het systeem activeren en de rest verloopt automatisch. De auto rijdt zichzelf dan naar een plaatsje. Als het een elektrische wagen is, kan die zichzelf ook naar een oplaadstation rijden. Eenmaal de batterij volledig opgeladen is, maakt de auto automatisch plaats voor het volgende elektrisch voertuig.

Hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer een wagen bij een parkeergarage arriveert, krijgt die een een 3D-kaart met alle informatie toegestuurd. Met behulp van camera's en sensoren begeleidt V-Charge de auto de veilig naar een open parkeerplaatsje. Gps komt er niet meer aan te pas, aangezien er geen signaal voor is in parkeergarages. Het systeem zou bovendien obstakels, zoals andere wagens en voetgangers, probleemloos herkennen en erop reageren.

De toekomst

Automatische parkeersystemen lijken steeds couranter te worden. Zo lanceerde BMW in juni een slimme autosleutel voor de 7-reeks, waarmee de eigenaar de wagen voor- of achteruit kan laten rijden zonder dat hij achter het stuur moet zitten. V-Charge is echter nog niet voor de onmiddellijke toekomst. Het systeem moet eerst nog geperfectioneerd worden. Daarna is het wachten op hoe snel parkeergarages en autoproducenten het systeem kunnen inpassen in hun infrastructuur.

https://www.youtube.com/watch?v=e3Y1H4iIaNE