"Beeldkwaliteit van camera's op publieke plaatsen moet beter"

"Beeldkwaliteit van camera's op publieke plaatsen moet beter"

Voor Open Vld-deelstaatsenator Jean-Jacques De Gucht moet de kwaliteit van de beelden van bewakingscamera's die worden geplaatst in onze luchthavens, het openbaar vervoer en andere openbare plaatsen worden opgetrokken. Hij wijst erop dat de beeldkwaliteit van bewakingscamera's die worden ingezet op openbare plaatsen, zoals luchthavens, de trams en treinen dikwijls te wensen overlaat. "Dit is een oud zeer dat met de regelmaat van de klok terugkomt. Enerzijds voldoet soms de kwaliteit van de camera's op zich niet, maar dikwijls ligt de oorzaak van de slechte beelden in het verkeerd ophangen van de bewakingscamera's. Door een onkundige installatie leveren zelfs kwalitatieve camera's geen degelijke beelden op." Jean-Jacques De Gucht vindt dat het geen zin heeft om te investeren in bewakingscamera's die enkel onscherpe beelden opleveren wanneer men deze nodig heeft om daders van criminele feiten op te sporen. Dit creëert immers enkel een vals gevoel van veiligheid.

Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA) kondigde in antwoord op een vraag van De Gucht aan dat de regering hieromtrent binnenkort concrete stappen gaat zetten: "De regering heeft zich voorgenomen om, in het kader van de modernisering van de wetgeving inzake de private veiligheid, de ondernemingen die camerasystemen installeren aan een vergunningsplicht te onderwerpen. Dit laat toe via opleiding en minimale kwaliteitsnormen invloed te hebben op de wijze en de kwaliteit van de conceptie en de installatie van de camerasystemen".

Jean-Jacques De Gucht kan zich hierin vinden. Zeker bij bewakingscamera's op belangrijke mobiliteitsknooppunten is het essentieel dat de kwaliteit afdoende is. De kwaliteit van de camerabeelden staat immers in rechtstreeks verband met de pakkans van zware criminelen. Dit geldt nog meer inzake terrorismedossiers waar de kwaliteit van de beelden dikwijls cruciaal is, besluit De Gucht.

bron: Belga