Beeldend kunstenaar Panamarenko overleden

Beeldend kunstenaar Panamarenko overleden

Panamarenko verwierf in de tweede helft van de 20e eeuw veel faam met zijn assemblages, gevonden voorwerpen die hij verwerkte in een kunstwerk. Veel van zijn kunst was geïnspireerd door zijn fascinatie voor de luchtvaart.

Reacties

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) eert de overleden Panamarenko, in het echte leven Henri Van Herwegen, als "één van onze meest markante beeldende kunstenaars". "Een hoogvlieger die we niet snel zullen vergeten", schrijft Jambon op Twitter.

Zijn voorganger op Cultuur in de Vlaamse regering, Sven Gatz (Open Vld), herdenkt Panamarenko als "krachtpatser der verbeelding, poëet van al wat (niet) vliegen, varen, rijden kon".

Huldiging

Het overlijden van de kunstenaar is een streep door de rekening van de stad Antwerpen, die in mei volgend jaar het "Pana Parcours" wil openen, een stadswandeling langs locaties waar de kunstenaar zijn sporen naliet. Zowel in als buiten Antwerpen zouden verschillende musea aandacht schenken aan de 80ste verjaardag van Panamarenko. Hoe ze op het overlijden reageren, is nog niet bekend.