IN BEELD. Zo verslaafd zijn we aan onze smartphone

IN BEELD. Zo verslaafd zijn we aan onze smartphone

Het idee voor zijn reeks kreeg Pickersgill toen hij in een New Yorks café een gezin gadesloeg. "Ze zaten allemaal samen voor het ontbijt, maar in plaats van met elkaar te praten, zochten ze via hun smartphone contact met andere mensen", vertelt de Amerikaanse fotograaf aan Metro. "Alleen de moeder zat niet te tokkelen op haar telefoon, maar staarde uit het raam. Zielig en alleen in het bijzijn van haar familie. Ik kan het beeld nog steeds voor de geest halen."

En dat specifieke beeld bleef door zijn hoofd spoken. Tegelijkertijd viel hem het gebruik van smartphones steeds meer op. "Op een avond thuis lag ik in bed met mijn smartphone. Terwijl ik nog snel enkele e-mails las, vielen mijn ogen dicht. Ik schrok pas wakker van het geluid toen mijn telefoon op de vloer viel. En voordat ik mijn telefoon van de grond wou oprapen zag ik hoe mijn hand nog steeds gebogen was, alsof ik mijn telefoon vasthield. Toen realiseerde ik me hoe ik de foto's zou kunnen maken voor 'Removed'. Net omdat het apperaat er niet is, krijgt het veel meer aandacht.”

Om aan te geven hoe stom het er eigenlijk uitziet dat we naar onze handpalm kunnen staren, maakte Pickersgill de confronterende fotoreeks waarbij alle elektronische apparaten verwijderd zijn. Daarmee wil hij geen moraalridder zijn, maar wel mensen aanzetten tot denken. "Ik wil anderen niet vertellen wat ze moeten doen met hun tijd, maar ik wil hen bewust maken van hoeveel tijd ze spenderen aan hun smartphone. Als je hem bewust in het openbaar gebruikt en het je niet kan schelen dat je op dat moment vervreemdt van anderen, dan zie ik geen probleem."

Benieuwd naar de volledige serie? Neem dan eens een kijkje op zijn website removed.social of op zijn Instagramaccount.