IN BEELD. Oostende, nieuwe Europese hoofdstad van de street art?

IN BEELD. Oostende, nieuwe Europese hoofdstad van de street art?

We hadden de nerd kunnen uithangen en The Crystal Ship app op onze smartphone kunnen downloaden om ons met geolocatie van werk naar werk te gidsen in de straten van Oostende. Maar we doen het gewoon old school en trekken eropuit met een gouwe ouwe papieren kaart. Het traject van deze speurtocht kan je gratis afhalen bij de toeristische dienst van de stad. Met de geur van mosselen-friet in de neus trekken we enkele uren door de straten, op zoek naar de vluchtige kunstwerkjes die minstens twee jaar op de muren van de stad moeten blijven staan.

De toeristische dienst stippelde een wandelparcours uit van 8,4 km, waarlangs je de meeste werken kan bewonderen die voor het festival gecreëerd werden. Enkele daarvan liggen een eindje buiten het centrum. Om ze alle 22 te bekijken, heeft de stad ook een fietstraject van 25 km voorzien.

In aanvulling op deze route, werden drie kunstenaars uitgenodigd om de muren van de kuststad te versieren. Met een scherp oog – en soms een tikkeltje geluk – ontdek je her en der de straatvegers van de Brusselse artiest Jaune, de insecten van Gentenaar Pol Cosmo of de figuurtjes van de Spaanse kunstenaar Isaac Cordal.

Ruil dus gerust een halve dag je slippers in voor een paar stevige wandelschoenen en vertrek op ontdekkingstocht langs dit unieke Belgische festival voor hedendaagse kunst. Goed voor tien kilometer in de benen, maar vooral sterretjes in de ogen en een heleboel leuke souvenirs in je hoofd. Gezien het enthousiasme van toeristen, Oostendenaars en kunstenaars overal ter wereld krijgt The Crystal Ship al in april 2017 een vervolg. Een jaar vroeger dan voorzien. De burgemeester van Oostende is ambitieus: "We willen dat Oostende de Europese hoofdstad van de street art wordt", klinkt het. Misschien is Johan Vande Lanotte wel iets té optimistisch, maar aan onze foto's te zien, is Oostende in elk geval goed op weg.

Tekst en Foto's Thomas Wallemacq