In Beeld: Miljoenen yogi's vieren internationale yogadag

Wereldwijd hebben miljoenen mensen hun matje uitgerold en een flexibele broek aangetrokken ter gelegenheid van de International Day of Yoga. Voor deze speciale gelegenheid, trokken heel wat beoefenaars van de Indiase bezigheid naar spectaculaire plekken om hun hobby in de kijker te zetten.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

AFP PHOTO / STR / China OUT

De Verenigde Naties riep de internationale yogadag in het leven in 2014. Het idee kwam van de Indiase Premier Narendra Modi. Volgens hem draait yoga niet enkel om de lichaamsbeweging, het zou ook helpen met de eenwording van de mens met zichzelf, de wereld en de natuur. De premier is zelf ook een begenadigd yogi en liet de kans niet onbenut om zichzelf met honderden andere te strekken.

AFP PHOTO / PIB

Yoga wordt normaal gezien op 21 juni in de schijnwerper geplaatst, een dag die volgens premier Modi een symbolische waarde heeft voor de beoefenaars. De zonnewende, waarop het noordelijk en het zuidelijk halfrond respectievelijk hun langste en kortste dag vieren, is al betekenisvol voor veel culturen. Bovendien wil de Indiase overlevering dat Shiva, de eerste yogi, zijn kennis van de yoga-filosofie begon te delen tijdens de eerste volle maan na de zonnewende.

AFP PHOTO / R. Schmidt

In de werkelijkheid komt het niet zo nauw. Zo rolden Brusselse yogi's zondag al hun matje uit in het Ter Kamerenbos om er gezamenlijk te yogaën.

BELGA PHOTO / N. Maeterlinck

In New York trokken enthousiastelingen naar Times Square om er massaal te mediteren.

AFP PHOTO / B. Dusseau

Chinese yogi's zochten het dan weer hogerop om in hogere sferen te komen.

AFP PHOTO / STR / China OUT

In Maleisië trokken sportievelingen naar het iconische Merdekaplein, waar de Maleisische onafhankelijkheid werd uitgeroepen.

AFP PHOTO / M. Vatsyayana

Ook de inwoners van Sydney zochten een iconisch gebouw op om hun favoriete bezigheid in de kijker te zetten.

AFP PHOTO / W. Teodoro

In India was de opkomst werkelijk massaal. De reusachtige, yogaënde mensenmassa strekte er soms verder dan het ook kan reiken.

AFP / C. Khanna

Ook de militairen ontsnapten er niet aan een gezonde dosis beweging en meditatie.

AFP PHOTO / N. Nanu

Met de militairen druk in de weer, zagen sommigen de kans schoon om zich neer te vleien op een vliegdekschip voor een potje yoga.

AFP PHOTO / PIB

Maar waar ter wereld je yoga beoefent, de boodschap is duidelijk: Keep smiling!

AFP PHOTO / A. Sankar