IN BEELD. Hele wereld kijkt naar de 'superbloedmaan'

Een combinatie van twaalf foto's toont de maansverduistering boven Heidelberg in het zuidwesten van Duitsland. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND

 

Vanaf 4.11 uur Belgische tijd was een uitzonderlijk grote en heldere maan zien, die rood kleurde. Volgens de ene «een rijpe perzik», volgens de andere een «robijn».

Een 'superbloedmaan' is het resultaat van het samenvallen van twee zeldzame natuurfenomenen. Vanochtend vroeg stond een volle maan in het perigeum, het dichtste punt bij de aarde. Ze was daardoor 30% helderder en 14% groter.

Bovendien stond de aarde perfect in één lijn met de maan en de zon, en was er dus sprake van een maansverduistering. Daardoor viel er geen rechtstreeks zonlicht op de maan. Slechts enkele lichtstralen konden de maan bereiken, die van richting waren veranderd door de atmosfeer van de aarde, waardoor de maan rood kleurde.

Foto's uit België, Argentinië of de Verenigde Staten tonen hoe de maan uiteindelijk zijn rode kleur krijgt. In Brooklyn, in het centrum van New York, kwam een massa op straat, de ogen naar de hemel gericht, foto's nemend met de smartphone.

De vorige 'superbloedmaan' dateert van 1982. Volgens de Nasa zal de volgende zich niet voordoen voor 2033.

De superbloedmaan is te zien achter het quadriga-beeldhouwwerk op de bekende Brandenburgse Poort in Berlijn, Duitsland (zie ook foto bovenaan). AFP PHOTO / DPA / KAY NIETFELD

De San Nicolás-kerk in Cali, Colombia. AFP PHOTO / LUIS ROBAYO

Las Vegas, VS. Ethan Miller/Getty Images/AFP

Netanya, Israël. AFP PHOTO / JACK GUEZ

Nantes, Frankrijk. AFP PHOTO / JEAN-SEBASTIEN EVRARD

Frankfurt am Main, Duitsland. AFP PHOTO / DPA / FRANK RUMPENHORST

De Dom van Keulen, Duitsland. AFP PHOTO / DPA / ROLF VENNENBERND

Yavterishki, een dorp 250 kilometer ten noorden van de Wit-Russische hoofdstad Minsk. AFP PHOTO / SERGEI GAPON

De Eiffeltoren, Parijs. AFP PHOTO / LUDOVIC MARIN

Kaboel, Afghanistan. AFP PHOTO / Wakil Kohsar

Liverpool, Verenigd Koninkrijk. AFP PHOTO/PAUL ELLIS

Boston, VS. Scott Eisen/Getty Images/AFP