IN BEELD. Griekenland kampt met extreme koudegolf en sneeuwval

Griekenland wordt getroffen door een koudegolf, die gepaard gaat met sneeuwval. Een groot deel van het land, tot zelfs het eiland Kreta, ligt onder een witte laag. Er worden temperaturen van -14 graden geregistreerd, zeer uitzonderlijk voor het Zuid-Europese land, met stroomonderbrekingen en verkeersproblemen tot gevolg.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In het centrum van Athene is voor het eerst deze winter sneeuw gevallen, waardoor het Griekse parlement en de scholen gesloten moesten blijven. Op de luchthaven van Athene zijn al een reeks vluchten geannuleerd vanwege de extreme weersomstandigheden. De metro’s naar de luchthaven van de hoofdstad zijn ontregeld.

Costas Lagouvardos, onderzoeksdirecteur van het Nationaal Observatorium van Athene, liet aan ANT1 Televisie weten dat de hoofdstad dergelijke weersomstandigheden sinds 1968 niet meer had meegemaakt.

Sneeuw op eilanden

Er viel zelfs sneeuw op verschillende Griekse eilanden in de Egeïsche Zee, waardoor sommige bergdorpen op Andros, Naxos en Tinos geïsoleerd geraakten en de stranden van Mykonos werden bedekt met sneeuw. Ook het eiland Evia, ten noorden van Athene, dat deze zomer al door branden werd geteisterd, kreeg zware sneeuwval te verduren.

De sneeuwval en de negatieve temperaturen zullen naar verwachting aanhouden tot dinsdag.

Ook vorig jaar sneeuwval in Athene

Ook vorig jaar werd Griekenland getroffen door een koudefront met zware sneeuwval en wind. In het noorden van het land moesten toen de meeste veerbootverbindingen geannuleerd worden door de sterke wind. In de Noordelijke Sporaden waren bomen op de elektriciteitskabels gewaaid, wat voor een energiestoring zorgde. De nationale snelweg tussen Athene en Thessaloniki moest volledig worden afgesloten. Sneeuw bedekte ook kortstondig de Akropolis in Athene, maar die bleef niet lang liggen. De temperaturen schommelden rond het nulpunt. Hieronder enkele beelden van die winterprik: