IN BEELD. De facekini verovert Chinese stranden

IN BEELD. De facekini verovert Chinese stranden

Terwijl zwemkledij in het Westen de voorbije eeuw drastisch gekrompen is, lijkt de badmode in het Oosten de tegenovergestelde richting uit te gaan. Zo verschijnt de 'facekini', ofwel de gezichtsbikini, steeds vaker op de Chinese stranden.

Een gebruinde huid wordt in China geassocieerd met arme landbouwers die urenlang moeten zwoegen in de zon. Een zo bleek mogelijke huidskleur is dus een statussymbool onder mondaine Chinezen, maar het is moeilijk om niet te bruinen als je in badkleding paradeert op het strand.

Daarom doet de facekini zijn intrede op de Chinese stranden. Het nylon masker beschikt over kleine gaatjes voor de ogen en de mond en zorgt ervoor dat de bleke teint gegarandeerd blijft. Strandgasten die de facekini combineren met een wetsuit zijn niet enkel volledig beschermd tegen uv-stralen, maar ook tegen kwallen en muggen.

Op de stranden van Qingdao, een vroegere Duitse kolonie en een erg populaire badplaats aan de Chinese oostkust, raakt de facekini steeds meer en meer ingeburgerd. Strandgasten kijken niet langer vreemd op van de excentrieke badmode. Sterker nog, de nieuwste gezichtsbikini's zijn nog feller gekleurd en bovendien gebaseerd op de opvallende maskers van de befaamde Peking-opera.