«Bedrijven mogen niet zomaar camera's plaatsen»

Het aantal bedrijven dat een aanvraag indient om één of meerdere camera's op de werkvloer te plaatsen, is in 2015 verder toegenomen. Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) ziet hier geen graten in, maar waarschuwt dat het personeel voldoende moet ingelicht zijn over het gebruik van het beeldmateriaal.
door
Mare
Leestijd 2 min.

«Werknemers moeten niet alleen geïnformeerd worden over de plaatsing zelf, maar ook over de aanleiding voor de installatie van de camera's en het gebruik van de beelden. Dat geldt voor zowel de privésector als voor de overheid», zo verduidelijkte Tommelein (foto) in het VTM-nieuws.

Controledrang

In totaal dienden vorig jaar 1.275 ondernemingen een aanvraag in. Dat is het hoogste aantal ooit en 7% meer dan in 2014, blijkt uit een analyse van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). «Ondernemingen doen dat om interne diefstallen tegen te gaan, maar ook steeds vaker om na te gaan of hun werknemers geen werktijd stelen. Nu bijna iedereen een smartphone heeft, is het gemakkelijk geworden om op het werk veel met privézaken bezig te zijn», verduidelijkt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) van vorige week geeft werkgevers die meer controle verlangen alvast gelijk. Ook voor staatssecretaris Tommelein is het logisch dat de werkgevers moeten kunnen nagaan of de gemaakte afspraken over smartphones worden nageleefd op de werkvloer. Dat kan echter enkel als het personeel ingelicht wordt over de plaatsing van de camera's en het gebruik van de gemaakte beelden. «Zomaar camera's plaatsen kan in geen geval», benadrukt Tommelein.