Bedrijven die CO2-uitstoot verminderen, maken meer kans op overheidsopdracht

Bedrijven die CO2-uitstoot verminderen, maken meer kans op overheidsopdracht

De Vlaamse regering experimenteert tot 2022 met een CO2-prestatieladder bij overheidsopdrachten. Concreet zullen bedrijven die hun CO2-uitstoot verminderen een grotere kans maken om overheidsopdrachten in de wacht te slepen. Dat meldt minister-president Geert Bourgeois. Na transport zijn gebouwen de grootste bron van CO2 in Vlaanderen. De Vlaamse regering nam al tal van maatregelen om de CO2-uitstoot van gebouwen terug te dringen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil nu, samen met de Waalse regering trouwens, een stapje verder gaan met de invoering van een CO2-prestatieladder bij grote overheidsopdrachten.

Wat houdt die CO2-prestatieladder in? Het gaat om een systeem dat bedrijven aanmoedigt om hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Bedrijven die een positieve score halen op die CO2-prestatieladder en dus meer inspanningen doen om hun CO2-uitstoot te verminderen, maken een grotere kans om een overheidsopdracht binnen te halen.

Minister-president Bourgeois: "De Vlaamse overheid heeft een grote hefboom in handen in de vorm van de vele overheidsopdrachten die we uitbesteden. Met deze CO2-prestatieladder nemen we nu een bijkomende maatregel om CO2-reducties in de bouwsector te stimuleren. We testen met een driejarige pilootfase de toepassing van de prestatieladder bij grote projecten en zullen nadien een beslissing nemen over de structurele implementatie."

bron: Belga