Bedrijf ontwikkelt oogdruppels die bril vervangen

Een Israëlisch bedrijf heeft oogdruppels ontwikkeld die het zicht verbeteren bij mensen die een bril dragen bij ouderdomsverziendheid. Daardoor hoeven die mensen geen bril meer te dragen.
door
koen.de.nef
Leestijd 1 min.

Het klinkt een beetje te mooi om waar te zijn, maar toch heeft het Israëlische bedrijf Orasis Pharmaceuticals een handig middeltje gevonden tegen presbyopie of ouderdomsverziendheid, een oogafwijking die meer dan de helft van de mensen ouder dan 45 treft. Mensen met die aandoening kunnen niet goed van dichtbij zien en dragen daardoor een bril. Door de oogdruppels van Orasis Pharmaceuticals verbetert hun zicht zonder dat ze hun bril hoeven te dragen.

Meermaals aanbrengen per dag

Een klinische test bij 166 deelnemers werd succesvol afgerond. Bij zowat alle testkandidaten verbeterde het zicht met drie rijen op de bekende leeskaarten die oogartsen gebruiken om het zicht te testen. Het nadeel is wel dat de oogdruppels slechts enkele uren werken. Bijgevolg moeten de druppeltjes twee tot driemaal per dag op de ogen aangebracht worden.

Derde fase

Het bedrijf start binnenkort met fase drie van de klinische proeven. Als ook die test een positief resultaat kent, kunnen de oogdruppels op de markt komen.