Bedelaars nemen steeds vaker de trein

Bedelaars nemen steeds vaker de trein

In en rond stations zijn ze al langer een vertrouwd beeld. Maar de laatste weken wagen bedelaars zich ook op de treinen zelf, waar ze de reizigers rechtstreeks opzoeken en vragen om een aalmoes.

De bedelaars gaan in twee stappen te werk. Eerst delen ze groene of blauwe briefjes uit, waarop ze bijvoorbeeld uitleggen dat hun baby aan leukemie lijdt en dringend geld nodig heeft. Enkele minuten later keren ze bij de reizigers terug om eventuele bijdragen te innen.

«Het gaat om verschillende mensen, die bijna allemaal van Roemeense origine zijn», getuigt een conductrice op de lijn tussen Antwerpen en Charleroi-Zuid. Behalve een telefoontje aan Securail, volgt ook een proces-verbaal voor zwartrijden, goed voor een boete van 75 euro. «Maar die boetes blijken allemaal naar hetzelfde adres te gaan.»

NMBS-woordvoerder Bart Crols erkent dat steeds meer bedelaars hun weg hebben gevonden naar de treinen, en dat op verschillende trajecten. Hij benadrukt dat ze een dubbele overtreding begaan. «Om te beginnen is het verboden om zomaar dingen te verkopen aan boord van een trein en mag je geen mensen lastigvallen. En verder rijden ze rond zonder vervoersbewijs.»

De spoorwegmaatschappij vraagt reizigers om Securail te bellen op het nummer 0800-30.230, zodra een bedelaar in hun wagon opduikt. Op die manier kunnen de overtreders worden opgepakt. Intussen zet de spoorwegpolitie ook extra patrouilles in om het probleem aan te pakken. (ma)