BBTK-militanten voeren solidariteitsactie in Carrefour-hypermarkten Genk en Belle-île

BBTK-militanten voeren solidariteitsactie in Carrefour-hypermarkten Genk en Belle-île

Ongeveer 250 BBTK-militanten hebben vandaag de met sluiting bedreigde Carrefour-hypermarkten van Genk en Belle-île bezocht. De socialistische vakbond wil zo de 1.233 Belgische werknemers steunen die getroffen dreigen te worden door de herstructurering van het supermarktbedrijf. Dat meldde BBTK vandaag. De Belgische en Franse werknemers zouden normaal gezien verzamelen in Parijs, maar die mobilisatie werd door de weersomstandigheden uitgesteld. De BBTK organiseerde daarom een actie in België om de getroffen werknemers te steunen. Zowat 250 militanten van over het hele land verzamelden in de hypermarkt van Belle-île in Angleur (Luik), om vervolgens met enkele bussen naar Genk te vertrekken. In de hypermarkt van Genk werd vandaag dan ook niet gewerkt, net zoals in de vestigingen van Turnhout en Borsbeek.

De socialistische vakbond vond het belangrijk om toch een actie te organiseren. "We willen met deze symbolische actie aantonen dat we solidair zijn met de mensen van Genk. Hoewel Genk niet bij de deur ligt, willen we die mensen wel een hart onder de riem steken", zegt Jan De Weghe, federaal secretaris van BBTK.

De vakbond wil dat de directie van Carrefour zorgt voor een duurzame tewerkstelling voor alle werknemers. "We zitten nog niet in de onderhandelingsfase, maar we gaan het nodige doen om de winkels open te houden", aldus De Weghe. "We vragen nu de cijfers op, controleren die en zullen nakijken of er alternatieven mogelijk zijn."

Ook de christelijke vakbond LBC-NVK steunt de staking in Genk. "We willen dat de hypermarkt hier of op een andere locatie in Genk open kan blijven. Ook in andere winkels wordt er bespaard en moeten er werknemers afvloeien, dus het wordt voor de mensen in deze regio steeds moeilijker", reageert vakbondssecretaris Kristel Van Damme.

bron: Belga