«Bart Verhaeghe moet opstappen»

«Bart Verhaeghe moet opstappen»

In totaal vertegenwoordigt 1895 meer dan tweehonderd supportersclubs die samen zo'n 18.000 leden tellen. Zij maken zich zorgen omdat het stadiondossier in Brussel muurvast lijkt te zitten, waardoor ons land dreigt om het EK 2020 mis te lopen.

Bovendien is het onduidelijk waar de Rode Duivels in de toekomst hun thuiswedstrijden zullen afwerken. Het Brusselse stadsbestuur heeft het huurcontract met de voetbalbond voor het gebruik van het Koning Boudewijnstadion immers niet verlengd.

Uplace

Volgens de supportersfederatie is de houding van Bart Verhaeghe een van de redenen waarom de bouw van het Eurostadion maar niet in een stroomversnelling geraakt. De Club-voorzitter wil in het nabijgelegen Machelen het winkelcomplex Uplace neerpoten en zou dus niet gebaat zijn bij de huidige plannen op de Heizelsite.

Bovendien zou Verhaeghe het Anderlecht niet gunnen om in het nieuwe stadion te spelen, al hebben de Brusselaars naar eigen zeggen geen interesse in de huidige plannen. «Zoals het dossier er nu voorligt, gaan we daar inderdaad niet voetballen», liet Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck in dat verband optekenen.

Boycot

De leden van 1895 eisen het ontslag van Verhaeghe als ondervoorzitter van de voetbalbond. «Het is duidelijk dat hij een dubbele rol heeft om het stadiondossier tegen te houden, in functie van zijn eigen belangen», zegt bestuurslid Michael Vandersteen.

«Zijn ontslag zou het Belgische voetbal toelaten op een gestructureerde en duurzame manier verder te evolueren.» Als Verhaeghe geen ontslag neemt, dreigen de fans om de komende wedstrijden van de Rode Duivels te boycotten.

Bewijzen?

Verhaeghe zelf is niet onder de indruk. «De Brusselse politici en de initiatiefnemers van het Eurostadion-project moeten hun falen niet naar mij of de voetbalbond doorschuiven», reageert hij bij Sporza. «Dat diegenen die mijn rol in twijfel trekken met bewijzen komen. Dan zal ik de nodige stappen ondernemen.»