Bart Swings sluit WB schaatsen af met winst in massastart

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bart Swings heeft het schaatsseizoen afgesloten met een overwinning op de massastart tijdens de Wereldbekerfinale in het Nederlandse Heerenveen. De tweede plaats ging naar de Italiaan Fabio Francolini voor de Nederlander Arjan Stroetinga. De tweede Belg, Mathias Vosté, eindigde als zesde. Bij de vrouwen zegevierde de Nederlandse Irene Schouten. Jelena Peeters werd tiende.

Stroetinga en Schouten wonnen de Wereldbeker op dit onderdeel, dat in 2018 op het olympisch programma staat. Swings schoof in dat klassement naar de tweede plek.

Voor de laatste wedstrijd van het seizoen was er met elf schaatsers wel sprake van een minipeloton. Maar de voornaamste schaatsers waren wel present op de minimarathon over zestien ronden. Swings stuurde voor de verandering Vosté vooruit, waardoor de Nederlanders moesten jagen op een groepje vluchters. Vervolgens nam Swings een tussensprint voor zijn rekening. Twee ronden voor het einde trachtte Jorrit Bergsma sprinter Stroetinga te lanceren. Swings reageerde attent en Stroetinga moest van te ver komen om nog binnendoor te passeren.

Bij de vrouwen liet de van blessures herstelde Peeters zien dat ze durft mee te sprinten. Zo verzamelde ze punten. Dat ze in de laatste drie ronden het hoog opgevoerde tempo niet meer kon volgen, betekent dat ze deze zomer wat trainingswerk te doen heeft.

bron: Belga