Bart Swings en Sandrine Tas vanaf vrijdag op medaillejacht in Oostende

Bart Swings en Sandrine Tas vanaf vrijdag op medaillejacht in Oostende

Met Bart Swings als onbetwistbare kopman beginnen de Belgische skeeleraars vrijdag in Oostende aan de Europese kampioenschappen. Het is de eerste keer sinds de wereldkampioenschappen van 2013 dat Oostende een evenement van zo'n kaliber organiseert. Dat het EK zo laat in augustus valt, is een gevolg van het feit dat het WK in Nederland dit jaar in juli op het programma stond.

Belgische skaters veroverden daar zes medailles, waarvan twee keer goud. De wereldtitel op de 20 kilometer afvalling op de weg was in Arnhem voor Swings. De andere titel kwam op naam van Jason Suttels, Swings' tien jaar jongere clubgenoot. Het was vijf jaar geleden dat de nu 27-jarige student uit Leuven de regenboogtrui mocht aantrekken. Door zijn prioriteit voor het schaatsen had hij in de tussenliggende jaren forfait gegeven. Op de EK's tekent Swings meestal wel present. De laatste keer was vorig jaar in Portugal waar de Belgische ploeg twintig plakken binnensleepte. Swings was toen onder meer goed voor goud op de marathon op het autocircuit van Portimao.

Op dit EK komen liefst 21 Belgische skaters op piste en weg in actie. "We zijn de laatste hand aan het leggen aan de voorbereiding, waarbij we vooral letten op recuperatie", meldde bondscoach Kwinten Tas. "Met uitzondering van enkele kleine kwaaltjes is iedereen fit om te rijden." Het afgelopen weekeinde stond voor de skaters de Flanders Grand Prix op de agenda. Meest prominente naam bij de vrouwen is Sandrine Tas, die wel gewend is veel medailles te veroveren, maar van het WK in Nederland zonder prijzen terugkeerde. De voorbereiding op de mondiale titelstrijd in combinatie met examens in haar studie voor bio-ingenieur aan de Universiteit van Gent was mogelijk net iets te veel geweest.

De slotdag, donderdag 23 augustus, speelt zich af in het centrum van Oostende, waar de marathon op het programma staat. Daar kijken de Belgische troeven met bijzondere belangstelling naar uit. Tas, omdat ze nog nooit een Europese marathontitel won en graag voor eigen publiek haar eeuwige rivaal Francesca Lollobrigida uit Italië wil verslaan. En Swings omdat hij zich bij het WK van 2013 liet verrassen door een demarrage van de Nederlander Crispijn Ariëns, waardoor hij op het meest prestigieuze onderdeel van een skeelerkampioenschap het nazien had.

bron: Belga