Bart Moeyaert wint 480.000 euro met 'Nobelprijs voor Jeugdliteratuur'

Bart Moeyaert wint 480.000 euro met 'Nobelprijs voor Jeugdliteratuur'

De Astrid Lindgren Memorial Award, wereldwijd de belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur, werd opgericht in 2002 ter ere van Astrid Lindgren, de Zweedse schrijfster van 'Pippi Langkous'.

Het was inmiddels de zestiende keer dat Moeyaert genomineerd was. Uiteindelijk won hij de prijs dus dit jaar. De jury koos Moeyaert uit een lijst genomineerden uit meer dan 60 landen. Organisaties die kinder- en jeugdliteratuur promoten, kunnen één of meerdere auteurs, illustratoren, verhalenvertellers of leesbevorderaars nomineren. In Vlaanderen zorgt de Vlaamse afdeling van de International Board on Books for Young People (IBBY) elk jaar voor de nominaties.

«Dat Moeyaert de prijs nu effectief ontvangt, is een enorme opsteker voor de internationale uitstraling van de Vlaamse literatuur», benadrukt het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Jong geleerd is oud gedaan

Bart Moeyaert was amper 19 jaar toen zijn debuut uitkwam in 1983. Zijn werk is ondertussen vertaald in meer dan twintig talen. Moeyaert kreeg al zowat elke Nederlandstalige en internationale prijs voor jeugdliteratuur.

De Belgische auteur en illustrator Kitty Crowther won de prijs in 2010. Andere winnaars waren onder meer Shaun Tan, Wolf Erlbruch en Philip Pullman. Vorig jaar won de Amerikaanse schrijfster Jacqueline Woodson.

Meest gelezen
 1. amythumb

  Amy uit ‘K2 zoekt K3’ merkte iets op tijdens de wedstrijd: «Nu mag ik het wel zeggen»

 2. evithumb

  Evi Hanssen gechoqueerd door ongevraagde dickpic: «Deze was wel erg klein»

 3. mat-napo-qqyIX177sY0-unsplash

  Geen hogere kans op hartaandoeningen bij mRNA-vaccins

 4. golfthumb

  Model probeert te poseren voor perfecte foto, maar dan gebeurt DIT! (video)

 5. deanthumb

  Mama van Dean duidelijk over welke straf verdachte volgens haar moet krijgen