Bart De Pauw kijkt onder meer Maaike Cafmeyer en Lize Feryn in de ogen in de rechtbank

Bart De Pauw kijkt onder meer Maaike Cafmeyer en Lize Feryn in de ogen in de rechtbank

Volgende week donderdag start de rechtszaak tegen Bart De Pauw wegens grensoverschrijdend gedrag. De maker van de televisieprogramma's 'Het Geslacht De Pauw' en 'Twee tot de Zesde Macht' zal daar oog in oog komen te staan met negen vrouwen die zich burgerlijke partij hebben gesteld in de zaak. Het gaat onder meer om vier bekende actrices: Maaike Cafmeyer, Lize Feryn, Liesa Naert en Ella-June Henrard. Daarna zijn er nog twee stylistes, Cathérine Ongenae en Ellen Lloyd, en drie vrouwen die stage liepen bij zijn productiehuis Koeken troef en/of er als programmamedewerker actief waren (Dymphne Poppe, Jenka Van de Voorde en Helena De Craemer).

Over periode van vijftien jaar

De jobs van de vrouwen en periodes waarin ze contact hadden met de televisiemaker verschillen sterk. De vier actrices werkten voor de camera mee met De Pauw, de andere vrouwen achter de camera. Van de Voorde en De Craemer liepen in respectievelijk 2016 en 2017 stage bij Koeken Troef. Poppe werkte er van 2012 tot 2015.

Cafmeyer speelde vijftien jaar geleden mee in de tweede seizoen van 'Het Geslacht De Pauw', Liesa Naert werkte in 2006 met De Pauw samen voor 'Willy's en Marjetten' en 'Quiz Me Quick'. Ella-June Henrard kwam in 2016 met hem in contact op de set van 'It's Showtime'. Lize Feryn werkte nooit samen met De Pauw, maar begon in 2014 uit het niets seksueel ongepaste berichten te krijgen.

"Betreuren dat dit via gerechtelijke weg moet"

De vrouwen reageren gezamenlijk in een persbericht. "We zijn opgelucht dat de rechtszaak eindelijk van start gaat. En toch betreuren we dat dit alles via de gerechtelijke weg moet lopen. Het enige dat wij willen is dat het aanhoudende grensoverschrijdende gedrag stopt. Dat Bart De Pauw erkent dat hij ernstig in de fout ging, dat hij zich excuseert en zich in de toekomst niet meer aan dergelijk gedrag schuldig maakt. We hopen dat deze zaak op een eerlijke en respectvolle manier tot een goed einde wordt gebracht. Hopelijk kan het andere slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag sterken om aan de alarmbel te durven trekken. Wij zullen ons verder onthouden van enige commentaar in de media. We willen dan ook vriendelijk vragen om onze privacy en die van onze naasten te respecteren."