Banken lanceren instantbetalingen

Banken lanceren instantbetalingen

De invoering van de supersnelle betalingen was aanvankelijk gepland voor november 2018. Later werd dat "begin 2019" en nog later "het voorjaar". Nu is het dus zo ver. De klassieke overschrijving verdwijnt niet met de lancering van de instantbetalingen. Het gaat om een extra dienst.

De klok rond

Het grote verschil met de klassieke overschrijving is dat flitsbetalingen de klok rond mogelijk zijn, ook op feestdagen en in het weekend. De deelnemende banken zijn Argenta, Bank de Kremer, Bank J. Van Breda & Co, Bank Nagelmackers, Belfius Bank, BNP Paribas Fortis, CBC Banque, CPH Banque, Crelan, Europabank, Fintro, Hello bank!, ING België, KBC Bank, KBC Brussels en vdk bank. Andere banken, waaronder AXA Bank, zullen de dienst in de toekomst aanbieden.

Toch zullen nog niet alle klanten van de deelnemende banken er meteen gebruik van kunnen maken in alle omstandigheden. Marktleider BNP Paribas Fortis lanceert de dienst voorlopig bijvoorbeeld enkel voor bedrijfsklanten. In de uitrolfase is het gratis, maar vanaf 1 april kost een transactie 50 eurocent. Belfius biedt de instantbetalingen momenteel dan weer enkel aan via het kantoor, maar zeer binnenkort ook via de elektronische kanalen.