Bangkok wil komaf maken met zware vervuiling door regenbui uit te lokken

Bangkok wil komaf maken met zware vervuiling door regenbui uit te lokken

De Thaise autoriteiten willen een artificiële regenbui uitlokken en zo een einde maken aan de periode van zware vervuiling die momenteel de hoofdstad Bangkok in haar greep heeft. Volgens de autoriteiten kan er morgen al worden gestart met het triggeren van de regen, maar alles hangt af "van de wind en de vochtigheidsgraad", verklaarde Pralong Dumrongthai, de baas van het departement voor de controle van de vervuiling, tijdens een perspunt. Om het op een kunstmatige manier te laten regenen wordt een grote hoeveelheid chemicaliën in de wolken vrijgegeven waardoor ijskristallen ontstaan die vervolgens de neerslag bevorderen.

Het niveau van de PM2,5 fijnstofdeeltjes, die als meest schadelijk voor de gezondheid worden beschouwd omdat ze het diepst doordringen in de longen, bedraagt op dit moment in de hoofdstad 102 microgram per kubieke meter, zo berekende het departement. Dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor fijn stof (PM2,5) een maximumnorm van 25 microgram per kubieke meter hanteert.

Volgens Greenpeace gaat het om de ergste periode van vervuiling sinds een jaar. "Maandagochtend was Bangkok volgens onze metingen de tiende meest vervuilde stad ter wereld", meldde de ngo. De organisatie ziet de komende dagen door een gebrek aan wind en regen en gezien de vochtigheidsgraad ook niet meteen een verbetering optreden.

De autoriteiten relativeren de situatie. "De toestand is niet zo alarmerend als in China of in New Delhi", zei Dumrongthai. De meeste scholen in de hoofdstad blijven daarom geopend. Dat neemt niet weg dat Bangkok steeds vaker met zware vervuiling af te rekenen heeft, een gevolg van onder meer de exponentiële toename van voertuigen in de stad.

bron: Belga