Bakkerijen gebombardeerd in buurt van Aleppo

Bakkerijen gebombardeerd in buurt van Aleppo

Bij hevige luchtaanvallen in de buurt van de belegerde stad Aleppo, in het noorden van Syrië, zijn twee bakkerijen gebombardeerd. Dat stellen activisten en de Britse site Sohr (Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten). Er is geen duidelijkheid over eventuele slachtoffers. Aleppo, de grootste stad in Syrië, krijgt dezer dagen af te rekenen met de zwaarste bombardementen sinds het begin van de oorlog 5 jaar geleden. In het oostelijke deel van de stad, dat in handen is van de rebellen, zitten naar schatting tot 300.000 mensen als ratten in de val.

Volgens Staffan de Mistura, de speciale VN-gezant voor Syrië, is het "zeer moeilijk om de onderhandelingen herop te starten als overal de bommen vallen." Hij zei dat vanmiddag na een ontmoeting met paus Franciscus in het Vaticaan.

Rusland gaat intussen voort met zijn luchtbombardementen ter ondersteuning van de troepen van de regering van president Bashar al-Assad. Dat heeft Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov laten weten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, had er gisteren mee gedreigd elke samenwerking met Moskou over Syrië op te schorten als de bombardementen op Oost-Aleppo niet stoppen.

Het Kremlin noemt die dreigementen "ongepast". De verwijten aan het adres van Rusland dienen er alleen toe om de gebrekkige Amerikaanse invloed op de situatie in Aleppo te maskeren, aldus Peskov.

Moskou wil dat Washington zijn verplichtingen in de strijd tegen het terrorisme in Syrië nakomt. Rusland eist dat de Verenigde Staten druk uitoefenen op de Syrische rebellen opdat die afstand zouden nemen van jihadistische groeperingen als Jabhat Fateh al-Sham, het vroegere al-Nosra Front, de Syrische tak van de terreurbeweging al-Qaida.

bron: Belga