Bakken en braden, lokaal mogelijk tot 39 graden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Deze namiddag is het zonnig met in de loop van de dag hoge en middelhoge wolkenvelden vanaf het westen van het land. Dat meldt het KMI. Het is zeer warm met maxima tussen 30 graden aan zee, 34 of 35 op de Ardense hoogten, 37 of 38 graden in het centrum en lokaal is 39 graden niet uitgesloten. Later brengt een zeebries wat minder hete lucht over het westen. De wind waait eerst zwak tot matig uit zuidwest, ruimend geleidelijk naar west. Aan zee en in het westen wordt hij in de loop van de namiddag matig uit west tot noordwest.

Vanavond en vannacht wordt het meestal licht bewolkt tot helder en blijft het warm met minima tussen 18 en 24 graden. De wind waait zwak tot lokaal matig uit veranderlijke of oostelijke richtingen.

Morgen is het lichtbewolkt met geleidelijk enkele middelhoge wolkenvelden komende uit Frankrijk. Op het einde van de dag is een zeer lokale bui of een onweer niet uitgesloten, vooral in de westelijke helft van het land. Onder een verzengende hitte halen we maxima rond 38 à 39 graden en mogelijk zelfs 40 graden. Zelfs aan de kust gaat het kwik vlot boven 35 graden. De wind waait zwak tot matig uit het oosten, in de namiddag ruimend naar zuid of zuidoost.

Morgenavond en in de nacht van morgen op vrijdag wordt het lichtbewolkt en is het droog. De minima blijven zeer hoog met op de meeste plaatsen waarden tussen 23 en 25 graden. De wind waait zwak tot matig uit oost of zuidoost.

Vrijdag begint zonnig maar in de loop van de dag komen er meer wolken en geleidelijk ruimt de wind naar het westen tot het noordwesten. Het wordt minder stabiel met in de namiddag al kans op enkele plaatselijke onweersbuien. Het wordt nog heel warm, vooral dan in het oosten van het land. De maxima schommelen tussen 24 graden aan de kust en 38 of meer in de Kempen. In de loop van de nacht verwachten we geleidelijk een afkoeling met toenemende kans op regen- en onweersbuien.

Zaterdag is het wisselvallig met soms intense regen- en onweersbuien. De maxima schommelen tussen 22 graden aan de kust en 30 graden in de Kempen.

Zondag bevinden we ons op de scheidingslijn van de warme en koude lucht waardoor de voorspellingen nog onzeker zijn. We verwachten regen- en onweersbuien maar mogelijk ook droge momenten met zon vanaf de Franse grens. De maxima schommelen tussen 21 graden aan de kust en 30 graden in de Kempen. Maandag is nog een lichte bui mogelijk maar de zonnige perioden overheersen. De maxima schommelen rond 25 of 26 graden in het centrum. Dinsdag is het meestal zonnig met maxima rond 26 graden in het centrum van het land. Woensdag is er kans op enkele buien met maxima rond 26 graden in het centrum.

bron: Belga