Bak het niet te bruin

Bak het niet te bruin

"Bak je aardappelen tot ze een goudgele kleur hebben en rooster je brood niet te bruin." Het klinkt als een regel uit ‘Ons Kookboek', maar het is advies van het Food Standards Agency (FSA), het Britse agentschap voor voedselveiligheid.

Je moet niet proeven want...

De experts zijn een campagne gestart om de Britten een welgemeende kookles te geven. Ze waarschuwen voor de chemische stof acrylamide. Deze stof zit vooral in voedsel met een hoog zetmeelgehalte dat gebakken, geroosterd of gefrituurd is. Denk aan ontbijtgranen, brood, cake, chips, of frietjes. Maar ook in (zoete) aardappel, pastinaak, biet, raap en koffie komt acrylamide voor.

... de soep is aangebrand

Over het algemeen geldt de regel: hoe hoger de temperatuur of hoe langer het bakproces, des te meer acrylamide er gevormd wordt. En wie geen kookprinses is en regelmatig eten laat aanbranden, kiepert het resultaat beter in de vuilbak. Bij koken, stomen en een bereiding in de microgolfoven komt de stof in veel mindere mate vrij.

Volgens de FSA heeft wetenschappelijk onderzoek bij muizen aangetoond dat hoge dosissen van het chemische bestanddeel kanker en schade aan het zenuwstelsel kunnen veroorzaken. De experts stellen dat hetzelfde effect ook plaatsvindt bij mensen. Een vermoeden dat wordt geruggesteund door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Vier vuistregels

De Britse campagne geeft enkele tips om de inname van acrylamide te voorkomen.

  1. Ga voor goudgeel als je grillt, roostert, frituurt of bakt.
  2. Lees de verpakkingen van frituur- en ovengerechten grondig en volg de instructies.
  3. Eet gezond, gevarieerd en gebalanceerd.
  4. Bewaar aardappelen niet in de koelkast, maar op een donkere, koele plek. Hoe langer je rauwe aardappelen laat liggen, des te meer acrylamide er gevormd wordt.