Bahrein executeert drie sjiieten voor dodelijke aanval op politie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De autoriteiten in Bahrein hebben drie mannen geëxecuteerd, allen sjiieten, voor hun rol bij een dodelijke aanval op politieagenten in 2014. Dat meldt het parket van de hoofdstad Manama zondag. De drie kwamen om voor het vuurpeloton, aldus het officiële nieuwsagentschap BNA. Het gaat om de eerste terechtstellingen in de Arabische eilandstaat in zes jaar. Dat het om sjiieten gaat, is niet geheel onbelangrijk. De meerderheid van de Bahreini's behoren tot die stroom van de islam, maar de elite en de koninklijke familie behoren tot het soennisme.

De informatie die zaterdag circuleerde over de nakende terechtstelling veroorzaakte protest in verschillende sjiitische dorpen. In Bani Jamra, ten oosten van Manama, raakte een agent gewond die tijdens een politiepatrouille beschoten werd, zo meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken - dat er onmiddellijk aan toevoegde dat het om een "terroristische daad" ging. Ook trokken zaterdag tientallen mensen de straat op toen ze hoorden dat de familieleden van de drie opgeroepen werden voor een laatste bezoek in de gevangenis.

De drie werden tot de doodstraf veroordeeld voor een bomaanslag in maart 2014. Het Hof van Cassatie bevestigde maandag de veroordeling.

Een van de slachtoffers was een officier uit de Verenigde Arabische Emiraten. Het ging om het eerste slachtoffer onder buitenlandse ordetroepen in het land.

In 2011 kreeg Bahrein steun uit de soennitische buurlanden, ook Saoedi-Arabië, om het protest dat uitbrak in het kader van de Arabische revolutie de kop in te drukken. De sjiitische meerderheid was de straat opgetrokken voor hervormingen in het land. De ordetroepen vernietigden tijdens het protest het bekende monument op het Parelplein, dat uitgegroeid was tot het centrum van de opstand.

De Londense NGO Reprieve noemde de eerste executies in zes jaar "zeer alarmerend" en spreekt van getuigenissen bekomen na foltering.

bron: Belga