'Back to normal' op Brussels Airport na ontruiming luchtruim

'Back to normal' op Brussels Airport na ontruiming luchtruim

De vliegtuigen vertrekken en landen weer zo goed als normaal op Brussels Airport, op één afgeschafte vlucht en een occasionele vertraging na, na de ontruiming van het Belgische luchtruim gisteren door technische problemen bij luchtverkeersleider Belgocontrol. Dat zegt een woordvoerster van de nationale luchthaven. Belgocontrol moest gisteren kort na 16 uur de opdracht gegeven voor een 'clear the sky'. Die maatregel houdt in dat er boven het Belgische luchtgebied geen vluchten onder de 7.500 meter meer konden plaatsvinden. Voor de overvliegende vluchten op grotere hoogte was er geen probleem, omdat die onder het toezicht van Eurocontrol vallen. Rond 17.30 uur waren de technische problemen van de baan.

Op Brussels Airport moesten 26 geplande vertrekken geannuleerd worden. Ook een dertigtal aankomsten werd geschrapt, waarvan er vijf uitweken naar een andere luchthaven, zegt woordvoerster Nathalie Pierard. Zowat alle overige vluchten tussen 16.00 uur en naar schatting 20.00 uur hadden vertraging.

Volgens Pierard overnachtten drie reizigers op de luchthaven. Zij konden terecht in twee aparte ruimtes op Brussels Airport. De luchtvaartmaatschappijen namen de overige getroffen reizigers voor hun rekening. Achtergebleven bagage wordt nagestuurd of kan worden opgehaald.

bron: Belga