AZG: EU moet erkennen dat Libië geen veilig land is

AZG: EU moet erkennen dat Libië geen veilig land is

In de Libische hoofdstad zijn de voorbije dagen weer gevechten uitgebroken, die de levens van Libiërs en andere inwoners ernstig in gevaar brengen. De humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) ziet in het nieuwe geweld de bevestiging dat Libië geen veilig land is en dat de Europese overheden hun verantwoordelijkheid moeten nemen om kwetsbare mensen, onder wie vluchtelingen en migranten die er vastzitten, te helpen. Vorige zondag ontstond er een conflict tussen rivaliserende gewapende groeperingen in Tripoli. Zware beschietingen in woongebieden eisten een nog onbekend aantal slachtoffers. De gevechten hebben ook de levens van zo'n 8.000 vluchtelingen, asielzoekers en migranten in gevaar gebracht, die gevangen waren in de verschillende detentiecentra in de stad. Sommigen onder hen zaten meer dan 48 uur vast zonder toegang tot voedsel. Anderen moesten noodgedwongen uitwijken naar andere buurten en liepen hierdoor het risico, gewond te raken door rondvliegende kogels.

"Deze gevechten laten nogmaals zien dat Libië geen veilige plek is", zegt Ibrahim Younis, landcoördinator van AZG in Libië. "Veel vluchtelingen en migranten verlieten hun eigen land door oorlog, of leefden maanden in de meest verschrikkelijke omstandigheden en in handen van mensensmokkelaars, voordat ze in Libische detentiecentra terechtkwamen."

Sinds het losbarsten van de gevechten zijn de humanitaire noden in de detentiecentra nog groter dan ervoor. AZG-teams zijn sinds het begin aanwezig en zorgen voor medische hulp, voedsel, water en voedingssupplementen voor de mensen die nog steeds in de detentiecentra aanwezig zijn. Maar de toegang tot die centra is beperkt. Ook de Libiërs binnen en buiten Tripoli worden getroffen door de gevechten en hebben onvoldoende toegang tot gezondheidszorg.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR komt bijna de helft van de mensen in detentiecentra uit conflictregio's, waaronder Eritrea, Ethiopië, Somalië en Soedan. Het internationale recht stelt dat zij moeten worden beschermd, maar de Libische overheid, de Verenigde Naties en regeringen van veilige landen vinden geen doeltreffende manieren om asielaanvragen te behandelen. De Europese lidstaten doen er alles aan om asielzoekers tegen te houden in Libië. Dit beleid zorgt bijgevolg voor verslechterende leefomstandigheden in detentiecentra.

AZG roept Europese regeringen op, te erkennen dat Libië geen veilige plek is. Er moet meer worden gedaan om de mensen die er vastzitten te helpen en vooral om ze uit dit land weg te krijgen.

bron: Belga