AZ Jan Palfijn Gent is winnaar Europese Award Handhygiëne 2017

AZ Jan Palfijn Gent is winnaar Europese Award Handhygiëne 2017

Het Gentse Ziekenhuis AZ Jan Palfijn heeft de Europese Award Handhygiëne van met medisch trainingscentrum Aesculap Academy gewonnen. "Dit is een bijzonder mooie erkenning voor alle medewerkers die reeds jaren sterk inzetten op (hand)hygiëne en infectiecontrole", meldt AZ Jan Palfijn. Het AZ Jan Palfijn Gent zegt al jaren een onafgebroken kwaliteitsbeleid te voeren rond infectiecontrole (of ziekenhuishygiëne) waarin handhygiëne een centrale rol speelt en dagelijks aandacht krijgt. Het ziekenhuis wint de award na een externe audit. Er waren twee andere finalisten.

Bij de bekendmaking van de winnaar wond professor Didier Pittet, een wereldautoriteit inzake infectiecontrole, er geen doekjes om: "Uw ziekenhuis toonde uitstekend leiderschap bij de implementatie van een effectieve handhygiënecampagne."

Verpleger-ziekenhuishygiënist Jo Lootens en arts Louis Ide reizen op 20 juni 2017 af naar Genève om de titel in ontvangst te nemen. Tegelijk zullen ze daar hun strategie voorstellen op het congres van het International Consortium for Prevention & Infection Control (ICPIC).

Ziekenhuisvoorzitter Rudy Coddens benadrukt in een persbericht het belang van een excellente infectiecontrole. "Door in te zetten op antibioticabeleid, isolatie, detectie, eliminatie en vooral handhygiëne, slaagt het AZ Jan Palfijn Gent erin de resistente bacteriën het hoofd te bieden, waardoor er minder complicaties omwille van die resistente bacteriën optreden bij onze patiënten."

bron: Belga