Avondklok in jouw stad of gemeente? Zo gaat het er in andere landen aan toe

Om de lokale coronahaarden in ons land aan te pakken, zouden burgemeesters een avondklok kunnen opleggen in hun gemeente of stad. Dat staat in het draaiboek dat de verschillende regeringen hebben samengesteld tijdens het Overlegcomité. Maar wat betekent dat concreet, zo'n avondklok in jouw buurt?
door
Felien Hilde Dekorte
Leestijd 3 min.

Met oog op de aanhoudende stijging van de coronacijfers in België hadden verschillende burgemeesters om een duidelijk maatregelenkader gevraagd om de lokale broeihaarden aan te kunnen pakken. Als antwoord stelde de overheid dinsdag een draaiboek voor, dat burgemeesters onder andere toelaat een avondklok in te stellen. Om een idee te krijgen van hoe dat eruit zal zien, nemen we een kijkje bij de landen die ons hierin voorgingen.

Boete, gevangenisstraf en protesten

In het Frans overzees gebied Frans-Guyana gingen 16 van de 22 gemeenschappen die te maken kregen met het virus tussen 13 en 15 juni helemaal in lockdown mét een avondklok. Op 25 juni volgde de sluiting van bars, restaurants en een twintigtal nieuwe wijken en een nog strengere avondklok. Tussen negen uur 's avonds en vijf uur 's ochtends moeten mensen verplicht thuisblijven.

Hun buurland Suriname past sinds begin juni een avondklok toe van zes uur 's avonds tot zes uur 's ochtends. Enkel de zogenaamde 'essentiële diensten' mogen blijven draaien. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete of gevangenisstraf van zes maanden.

In Kosovo stelde de regering na een recente stijging van de coronacijfers een avondklok in de hoofdstad Pristina en drie andere steden. Net zoals in Frans-Guyana mogen inwoners hun woonst van negen tot vijf niet verlaten. Eerder was er in het hele land al een avondklok van kracht van eind maart tot begin juni.

Ook Servische president Aleksandar Vu?i? sprak zich begin deze maand uit over een nieuwe lockdown mét avondklok. Vu?i? meende dat er vooral in Belgrado een strikte quarantaine moest komen. Het nieuws over de nieuwe maatregelen, waaronder een mogelijke avondklok in het weekend, lokte dagenlang protest uit. Tijdens die protesten kwam het meermaals tot gewelddadig conflict tussen politie en burgers. Na twee dagen trok de regering haar beslissingen over de avondklok in. Wel moeten café's en restaurants vervroegd sluiten.

Foto AFP

Ten slotte kondigde ook de Colombiaanse hoofdstad Bogota een hernieuwde, strenge quarantaine aan. Daar zouden, met enkele uitzonderingen, alle activiteiten verboden worden van acht uur 's avonds tot vijf uur 's morgens.

Horeca-klok

Hoewel we in België nog niet van een avondklok kunnen spreken, worden mensen wel tijdig naar huis gestuurd in de café's en restaurants. Sinds 8 juni mochten de horecazaken terug open, maar moeten ze verplicht sluiten om 1 uur, wat ook geldt voor nachtwinkels. Eerst was er nog sprake van middernacht, maar Franstalig België pleitte voor een later sluitingsuur.

Toch zijn er relatief weinig landen die ons daarin volgen. Vooral binnen Europa lijkt België een uitzondering. In buurlanden Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland gingen de horecazaken tijdens de maanden maart, april en mei wel dicht, maar kwam er geen vast sluitingsuur eens de zaken opnieuw openden. Dat kan te maken hebben met het feit dat in België nog geen wetgeving bestond rond de sluitingsuren van café's, wat bijvoorbeeld in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wel het geval is.

Enkele plekken die de horecazaken wél vervroegd doen sluiten zijn het eerder vermelde Servië en de Amerikaanse steden Chicago, San Diego en Nashville.

Nationale Veiligheidsraad

Of de avondklok er effectief zal komen, is echter nog niet zeker. De Nationale Veiligheidsraad zit vandaag bijeen om onder andere de goedkeuring van het draaiboek te bespreken.